Jag, en levande kulturkrock?


Och så en dag forsar orden igen. Får inte plats i allt det instängda och tränger sig ut. Spränger sig ut. Och på grund av en man. Alltid dessa män! Men inte på det viset, inte den här gången.

Du är lite som en levande kulturkrock, säger han. Vänligt, ärligt och med ett leende i dom skarpsynta ögonen. Men eftertänksamt. För du har din starka, färgrika personlighet. Latinan, ler han brett.  Du är öppen, varm och hörs. En hjärtlig, bra, genomgo tjej. Fin om man säger. Men så har du det där andra, den där väldigt svenska svenskheten som gör dig rädd för att säga fel saker, rädd för att ibland tala rakt och synas för mycket eller ses som något annat än snäll. Du talar med övertygelse och tryck, men lyssnar man så hör man osäkerheten. Janten, om man vill kalla det så. Och det är där jag kan se dina svårigheter – det är det jag tror folk inte förstår eller kommer överens med.

Och där sitter jag. Tar in, tänker och undrar hur en människa som bara träffat mig ett fåtal gånger och knappt kan mitt efternamn, ändå kan se sådant som många av de jag delat mitt liv med verkar ha undgått. Och jag tänker att han sätter på fingret på just den konflikt jag i tjugofem år haft inom mig, men aldrig förstått till fullo. Det är det som är motsägelsen i mig. Det som drar mig åt olika håll, vart jag än går i livet. Det som delar mitt hjärta i två, ibland oförenliga bitar och som jag fortfarande inte helt lärt mig att balansera emellan. Men när lär man sig det? Och hur?

Jag säger såklart inte allt det där. För han har ju rätt, nog är jag ibland rädd för att säga precis det jag tänker. Även om den andra delen av mig tycker jag ska det. Ut med det bara, tycker den. Så jag säger inte allt jag tänker, men jag nickar och bekräftar det han sagt. Ler, road men innerst inne dansar en osäker liten flamma, för vi pratar om ömma punkter nu. Och ömma punkter är ju trots allt just det – jädrans ömma. Och jag erkänner det förvånar mig han snappat upp det. Just det där – kärnan i mig. Ser i hans ögon att han kan förstå mig, å ena sidan, men att det å andra sidan kan vara ett problem. Om jag inte lär mig finna balansen i tid. Osäkerheten i mig (janten?) säger jag kommer bli ratad. Att jag inte är rätt för dom, för obalanserad och grön. För stormig i mig själv. Styrkan i mig, hon som brinner likt en fackla, säger åt mig att tro på mig själv. Att jag visst räcker till. Att jag har alla verktyg jag behöver inuti mig och att tiden är min vän. Tiden ska ge mig erfarenhet och förståelse, säger hon. Och jag hoppas så innerligt att hon har rätt.

Men när jag lämnar hans kontor kan jag ändå inte trycka undan osäkerheten. Rädslan att bli ratad av något jag känner så starkt för. Att göra dom besvikna, som haft förväntningar på mig. Ännu mer att göra mig själv besviken, jag som haft förväntningar på mig själv. För när det i grunden inte handlar om yrkeserfarenhet, utan någonting man är. När det handlar om det man i tjugofem år nöts, härdats, formats och skapats till – då kan det kännas som att man är rätt maktlös. För det handlar om mig. Och kärnan i mig som jag fötts med och ur. Det faktum att jag har två olika ben, där det ena hoppar rakt ut över stup och det andra står kvar för att doppa tån först, och ibland inte vet vilket jag ska stödja mig mest på. Båda, tänker jag spontant. Två ben ger mer stabilitet än ett. Mer styrka och balans.

Men vad gör man om benen reagerar och drar åt olika håll? Vad gör man när ens största styrka också är ens största svaghet?

 

 

3 kommentarer

Under Uncategorized

3 svar till “Jag, en levande kulturkrock?

 1. Det är en svår situation. Jag antar att det enda man kan göra är att försöka få dem att samsas på en bra nivå. Eller lära sig när man ska tygla den ena sidan mer än den andra. Förresten upplever jag ofta det så att mina osäkerheter gör mig bättre, just för att jag tvingas konfrontera dem och driva fram en jävlaranamma för att få saker gjorda. Jag tvivlar inte på att andra också gör så, även du. Blir du ratad så beror det inte på att du inte duger, utan då är det helt enkelt så att någon annan står på ett annat plan än du just nu och därför passar in lite, lite bättre. Just nu. Din tid kommer.
  Kram

 2. roslagsgatan

  Jag håller inte riktigt med ~Sol~ i att det enda skulle vara att lära sig att få de båda benen att samsas. Tror nog mer på att tricket är att lära sig att använda rätt ben vid rätt tillfälle.

  Fast jävlar vad jag gillar det hon skrev om om att ”bli ratad”, och att det inte beror på att man inte duger utan just bara att nån annan passar lite bättre in för stunden?
  Skitbra ord – dem ska jag minnas. 🙂

 3. Livstecken från dig kan ju vara bland de finare nyheterna på länge. Har saknat dina ord något fantastiskt mycket. Och känner igen mig något extremt i det du säger, hur man stundtals blir en enda stor kulturkrock med sig själv när man inte vet vilket ben man ska stödja sig på.

  Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att du faktiskt ska lita på din orädda sida. Den gör dig mer speciell, än mer värdefull. Exklusiv. Inte som alla andra. Annars sa roslagsgatan det ganska bra med rätt ben vid rätt tillfället. Så är nog livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s